Η αλήθεια είναι πως τους Dead Prezz τους ήξερα από τη συμμετοχή τους στο show του ANT1 ''Ελλάδα έχεις ταλέντο'' και μάλιστα είχα ενθουσιαστεί με την δουλειά τους. Το ενδιαφέρον μου για το breakdance έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απόφασή μου να τους γνωρίσω και από κοντά. Και ναι, η επιθυμία μου πραγματοποιήθηκε. Ένα κρύο απόγευμα Σαββάτου, κάπου στον Ασπρόπυργο, εγω και οι Dead Prezz σε μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.Ο Παύλος Σαικίν,αρχηγός του crew, και ο Μιχάλης Σπυρίδης, ένα από τα δυνατά χαρτιά των Dead Prezz,λύνουν όλες τις απορίες μας για το breakdance.
Από την Μελίντα Κορελίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Ποζίδης
DEAD PREZZ FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/groups/deadprezzcrew/
Πρόσφατα εκπροσωπήσατε τη χώρα μας στο Battle of the year στη Γαλλία κατακτώντας την 6η θέση. Είστε ευχαριστημένοι ;
Παύλος: Σαφώς και είμαστε ευχαριστημένοι.Καταρχήν να πούμε οτι ο διαγωνισμός Battle of the year International είναι το πιο εμπορικό event που γίνεται για b-boys. Σε κάθε χώρα γίνονται προκριματικοί και η καλύτερη ομάδα πάει στον τελικό, είναι 20 χώρες στο σύνολο.Λόγω της περσινής μας συμμετοχής,όπου είχαμε κατακτήσει την 7η θέση φέτος περιμένανε πράγματα από μας και εμείς με τη σειρά μας πήγαμε με θετική ψυχολογία και ανεβασμένο τον πήχη. 'Οπως μας αποκαλεί το παγκόσμιο κύκλωμα b-boying είμαστε μια ανερχόμενη δύναμη. Μάλιστα πριν βγουν τα αποτελέσματα ο b-boy Storm, κριτής και θρύλος στο χώρο, είχε αναφέρει οτι του έκανε εντύπωση το δικό μας show μαζί με των Ιαπώνων.
Τι πιστεύετε πως ήταν αυτό που εντυπωσίασε κοινό και κριτές ;
Παύλος: Οι θεατές και οι κριτές έξω θέλουν κάτι προτότυπο και φρέσκο. Βασικό ρόλο έπαιξε η ελληνική μουσική στο show μας. Το κομμάτι ''Οι στίχοι μας ποτέ δε σταματάνε'' των Αρτέμη/Ευθύμη από τον τελευταίο τους δίσκο ήταν η κατάλληλη επιλογή, μας ενέπνευσε γιατί είναι δυναμικό όπως εμάς. Επίσης φέτος για πρώτη φορά παρουσιάσαμε πιο πολλά σολάκια,δικά μας χαρακτηριστικά τρικ. Τέλος, τα μπλουζάκια μας, που έιναι δικό μας original θέμα και τα πλασάρουμε τα τελευταία 3 χρόνια. Όλα αυτά πιστεύω έπαιξαν ρόλο στο να πάρουμε την 6η θέση, αν και μπορούσαμε να πάρουμε και καλύτερη. Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, ελπίζω να τα πάμε καλύτερα.
Έχω την εντύπωση οτι πρέπει να πάρεις προσωπικά και εγωιστικά το breakdance για να πετύχεις, ισχύει ;
Παύλος: Έχεις μεγάλο δίκαιο σε αυτό που λες, έτσι είναι. Αλλά για την επιτυχία της δικής μας ομάδας, παίζει ρόλο η σκληρή προπόνηση που κάνουμε καθημερινά,αντάξια των επαγγελματικών ομάδων του εξωτερικού. Αυτό θα μας πάει ακόμα πιο ψηλά, αν μας πάει, γιατί πλέον έχουμε πιο υψηλούς στόχους. Αντίθετα η αμοιβή μας δεν έχει καμία σχέση με του εξωτερικού, στο εξωτερικό οι b-boys ζούνε από αυτό το επάγγελμα.
Οικονομικά πως συντηρείτε η ομάδα ;
Παύλος: Πολλοί από εμάς παράλληλα δουλεύουν σε άλλες, άσχετες με το breakdance δουλειές, για να τα βγάζουν πέρα. Γι'αυτό και βλέποντας οτι στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει μέλλον οι βλέψεις μας είναι στο εξωτερικό, μιας και έχουμε ανταπόκριση. Από κει και πέρα ας μην είμαστε αχάριστοι, μας έτυχαν και καλές δουλειές, όπως η περσινή Eurovision, εμφανίσεις σε κέντρο, συμμετοχές σε διάφορα videoclips και κάπως την παλεύουμε οικονομικά.
Το να είσαι επαγγελματίας αρκεί ώστε να πας εξωτερικό ή χρειάζεσαι και το μέσο ;
Παύλος: Θα σου πω κάτι το εξής, ευτυχώς έξω δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Στο breakdance δε μπορείς να προωθηθείς αν δεν το αξίζεις, φαίνεται ξεκάθαρα αν έχεις ταλέντο και αξία και ο κόσμος το βλέπει αυτό, πόσο μάλλον οι διοργανωτές.
Μετά από τόσες πρωτιές και διακρίσεις πώς αντιμετωπίζετε τις εδώ αντίπαλες ομάδες ;
Παύλος: Δε μειώνουμε καμία ομάδα, δεν υποτιμάμε κανέναν, αντιμετωπίζουμε την κάθε ομάδα όπως θα αντιμετωπίζαμε τις ομάδες του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα ανταγωνισμοί υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί αυτό είναι κάτι που σε ανεβάζει κιόλας και σε τσιτώνει. Είναι το ζουμί της υπόθεσης.
Η αρνητική κριτική είναι κάτι που σας επιρρεάζει ;
Μιχάλης: Δεν είναι απαραίτητα κακό το να σε κρίνει κάποιος, σε κάποιους θα αρέσεις σε κάποιους άλλους πάλι όχι, έτσι πάει. Απλά το να μεταφέρει κάποιος την αρνητική του κριτική και στους άλλους δεν είναι ωραίο, ας την κρατήσει για τον εαυτό του.
Παύλος: Η αρνητική κριτική εδώ στην Ελλάδα στον δικό μας τομέα προέρχεται κυρίως από ζήλεια, απλά και ξεκάθαρα. Ακούμε τις αρνητικές κριτικές χωρίς πρόβλημα. Θα αντιδράσουμε σε ακραίες κριτικές που πλέον μας θίγουν προσωπικά. Έχουν τύχει και τέτοια περιστατικά, όμως επειδή ο στόχος μας είναι το εξωτερικό πλέον δεν ασχολούμαστε με όλα αυτά.
Μιας και αναφέρατε το εξωτερικό, ποιές χώρες θεωρείτε πρωτοπόρες στο χώρο σας ;
Παύλος: Στην Ευρώπη σαφέστατα και είναι η Γαλλία. Στην Ασία η Κορέα και η Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ ανέβηκαν πολύ, όπως η Ουκρανία. Καλά η Αμερική κλασικά πρώτη παγκόσμια, σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουν διαγωνισμούς. Στη Γαλλία είδαμε κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση και θα ήθελα να το αναφέρω. Μια μέρα πριν το Battle είδαμε σε ένα χοροθέατρο θεατές ηλικίας μέχρι και 70 ετών που είχαν πάει να παρακολουθήσουν breakdance. Είναι άλλη κουλτούρα εκεί, άλλη νοοτροπία. Είναι τα αντίστοιχα τα δικά μας μπουζούκια αν το σκεφτείς καλύτερα. Αυτό προσπαθούμε να φέρουμε οι Dead Prezz στην Ελλάδα.
To breakdance στην Ελλάδα το έχουμε συνδιάσει με την λέξη ''κακά παιδιά''. Αυτό δεν είναι ενοχλητικό ;
Παύλος: Κλασική ερώτηση σε b-boy ( γελάει). Αυτό δείχνει το πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με την Ευρώπη, άσχετα αν το παίζουμε Ευρωπαίοι. Στο ''Ελλάδα έχεις ταλέντο'' αυτό δείξαμε, ότι οι b-boy δεν είναι αλήτες. Αν υπάρχουν ακόμα τέτοια μυαλά τότε υπάρχει πρόβλημα.
Μιχάλης: Στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί χορευτές αλλά λόγω της νοοτροπίας παραμένουν στα κυβικά της χώρας και δεν ανεβάζουν επίπεδο. Δεν έχεις εμπειρία αν δεν πας εξωτερικό.
Η συμμετοχή σας στο ''Ελλάδα έχεις ταλέντο'' λειτούργησε θετικά για την ομάδα ;
Παύλος: Αποφασίσαμε να πάμε στο show για να δείξουμε την αξία της ομάδας μας και το breakdance έτσι όπως πρέπει να είναι. Μας έμαθε ο κόσμος, ήταν καλή διαφήμιση. Δεν είχαμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά, γι'αυτό και βγήκαμε οι αγαπημένοι της κριτικής επιτροπής. Περιμέναμε την πρωτιά η αλήθεια είναι αλλά δεν στενοχωρηθήκαμε. Καθίσαμε και βάλαμε κάτω τα θετικά και τα αρνητικά και είδαμε οτι τα θετικά ήταν περισσότερα. Οι επαφές μας με τον ΑΝΤ1 είναι ακόμα σε ισχύ, κλείσαμε αρκετές δουλειές παράλληλα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Μέχρι και στον Ασπρόπυργο οι δημοτικές αρχές άρχισαν να μας βλέπουν με καλό μάτι πλέον και μας παραχώρησαν χώρο για τις προπονήσεις μας ( γέλια ).
Τι είναι αυτό που θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος για τους Dead Prezz ;
Παύλος: Ωραία ερώτηση, μου αρέσει ( γέλια). Η ομάδα απαρτίζεται από 15 άτομα, τους b-boys Pablo,LuckyLook,Tribal x,Zerow,Emiliano,Smile,Terrorist,DM 9,B Twins,Non Stop,Flame,Rotwin,Pyroh και Revo. Υπάρχει ένα γενικό κλίμα γύρω από την ομάδα οτι είμαστε κακά παιδιά μέχρι οτι μπορεί να πίνουμε και κάτι μιας και είμαστε πάντα ανεβασμένοι πάνω στη σκηνή. Οι Dead Prezz δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παρέα παιδιών που είναι πολύ προσγειωμένοι και το μυαλό τους είναι στην προπόνηση. Δεν είμαστε κομπλεξικοί ούτε περίεργοι, ούτε κακά παιδιά, είμαστε νορμάλ άτομα όπως όλοι.
Παύλο δε μπορώ να μην σε ρωτήσω για το τατουάζ που βλέπω στο χέρι σου.
Παύλος: Ναι δεν κρύβεται (γέλια). Πριν ένα χρόνο ξύπνησα μια μέρα και είπα βαρέθηκα, θέλω να κάνω μια αλλαγή, και έτσι πήγα και χτύπησα στο χέρι το λογότυπο των Dead Prezz. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει, κάτι που δε θα μετανιώσω ποτέ και όταν γεράσω θα το κοιτάζω και θα λέω οτι ήταν κάτι που στιγμάτισε τη ζωή μου και πως στα νιάτα μου είχα καταφέρει κάποια πράγματα. Τα τελευταία χρόνια αυτά που έχω ζήσει με την ομάδα πιστεύω δε θα τα ξαναζήσω ποτέ.
Άρα είσαι πού δεμένος με την ομάδα σου. Υπάρχουν στιγμές όπου πλακώνεστε μεταξύ σας ;
Παύλος: Θα σου απαντήσω με παράδειγμα. Το πρότυπό μου είναι ο Παναθηναικός στο μπάσκετ. Ως προπονητής της ομάδας παραδειγματίζομαι με την συγκεκριμένη ομάδα. Είμαστε 15 άτομα με διαφορετική προσωπικότητα και προσπαθώ να προσαρμόσω την ομάδα στα 15 άτομα. Αν αφεθεί η ομάδα στο έλεος και των 15 τότε θα γίνεI ένας χαμός χωρίς αποτέλεσμα για την ομάδα. Πιστεύω πως κάνω καλά τη δουλειά μου γι'αυτο και αποφασίστηκε να έχω εγώ αυτό τον ρόλο. Τσακωμοί υπάρχουν ειδικά πριν από διαγωνισμούς όπου είμαστε όλοι στρεσαρισμένοι, αλλά αυτό μας κάνει καλό, δε βλάπτει.
Ισχύει οτι το όνομα του crew το οφείλετε στον ράπερ TNS ;
Παύλος: Ναι.Με πας στο 2005 όπου 3 μέλη της αρχικής ομάδας συνεργαζόμασταν με τους Going Through στον Βοτανικό,σε ένα κομμάτι όπου βγαίναμε στην πίστα μαζί τους, ναι έχουμε δουλέψει και στα μπουζούκια ( γέλια). Τέλος της σεζόν ένα βράδυ ο TNS ξεχνάει στο καμαρίνι τους ένα μπλουζάκι όπου έγραφε Dead Prezz. Ακουστικά εμένα μου άρεσε, είναι ένα hip hop συγκρότημα στην Αμερική, λέγονται Dead Presidents, τους οποίους εμείς δεν τους ξέραμε. Τότε ήταν που διαλύθηκε η παλιά μας ομάδα και μετά από κάποιους μήνες εγώ και ο Ψηλός πήγαμε σε ένα διαγωνισμό και λέμε να φτιάξουμε μια ομάδα έτσι για πλάκα. Τυχαία ο Ψηλός φορούσε την συγκεκριμένη μπλούζα και είπαμε να ονομαστεί η ομάδα Dead Prezz. Φτάνουμε τελικό στο διαγωνισμό και λέω εγώ πως από τη στιγμή που για πλάκα πήγαμε τόσο ψηλά γιατί να μην το πάρουμε στα σοβαρά. Όταν μάθαμε οτι η ονομασία βγαίνει από τους Dead Presidents απλά αλλάξαμε την έννοια και το κάναμε Dead Presents,από εκεί που ήμασταν τελειωμένοι ξαναγίναμε μια καινούργια ομάδα, οι νεκροί παρουσιάζουν δηλαδή. Δημιουργηθήκαμε το 2007.
Αν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με το breakdance τι πρέπει να κάνει και που πρέπει να απευθυνθεί ;
Μιχάλης: ώρα που έγινε πολύ γνωστό και στην Ελλάδα το αντικείμενο υπάρχουν πολλές σχολές χορού που βάζουν και breakdance μαθήματα. Οι παλιότεροι άρχισαν εντελώς στο δρόμο, και αυτό το συναντάς έντονα στον Ασπρόπυργο. Χορεύαμε στο δρόμο και μας βλέπανε πιτσιρίκια και θέλανε να χορέψουν σαν εμάς. Στις σχολές απλά παίρνεις τις βάσεις, όμως μόνος σου πρέπει να προπονείσαι, θέλει πολύ χρόνο και κόπο. Έχω δει 6χρονο παιδάκι να χορεύει όπως επίσης και άτομα σε μεγάλη ηλικία. Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθείς με το χορό, απλά είναι καλό να ασχοληθείς από μικρός για εμπειρία ή αν θες να ασχοληθείς καθαρά επαγγελματικά. Στο παγκόσμιο υπάρχει μια γιαγιά η οποία βγαίνει και χορεύει κανονικά.
Παύλος: Ο χορός είναι υγεία, είναι αθλητισμός. Από το να κάθεται κάποιος σπίτι ή να πηγαίνει σε καφετέριες ή ακόμα χειρότερα να λιώνει στο facebook καλύτερα να προπονείται και να κάνει καλό στην υγεία του. Εγώ είχα την τύχει να ασχοληθώ από τα 15 μου, και σε δύσκολες συνθήκες. Η νέα γενιά τα βρίσκει όλα πιο εύκολα. Όμως θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χορό να το κανει σοβαρά, να μάθει σωστό breakdance,γιατί μπορεί να σε πάει πολύ ψηλά επαγγελματικά.
Τι είναι αυτό που εκφράζετε μέσω του breakdance ;
Μιχάλης: Το breakdance είναι τέχνη και αθλητισμός μαζί. Ως τέχνη εκφράζει τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, δηλαδή εκφράζω λύπη, χαρά, την κάθε περίοδος της ζωής μου την βγάζω προς τα έξω. Επίσης ξεφεύγουμε λίγο, ξεχνάμε τα προβλήματά μας ξεσπώντας στην προπόνηση. Είναι μια φιλοσοφία για τον κάθε b-boy. Εγώ ας πούμε πιτσιρικάς είχα δει το ''Freestyler'' των Bomfunk Mc και είπα θέλω και εγώ να χορεύω έτσι τέλος. Σταμάτησα την πάλη για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω b-boy.
Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια των Dead Prezz ;
Παύλος: Είχαμε σκοπό να ανοίξουμε σχολή χορού αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αναβάλετε,για φέτος τουλάχιστον. Η επόμενη εμφάνισή μας είναι στις 28 Ιανουαρίου όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνουμε προκριματικούς για ένα γαλλικό διαγωνισμό 2x2, με special guests τον Stereo Mike, 12ο Πίθηκο, τους Ladies and Gents,πρωταθλητρια ομάδα στο hip hop και άλλους πολλούς. Ευχαριστούμε το δήμαρχο Ασπροπύργου για τη στήριξη και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Τον Σεπτέμβριο πάμε Ολλανδία για τον τελικό του IBE, και πρέπει να πάρουμε την πρωτιά φέτος.Επίσης συμμετοχή στο Βαλκανικό και στο παγκόσμιο.
Να ρωτήσω και κάτι πέρα από τη δουλειά. Το οτι είστε b-boys και μέλη των Dead Prezz παίζει ρόλο στις σχέσεις σας με τις γυναίκες ;
Παύλος: Θες να απαντήσεις Μιχάλη? Γιατί εγώ θέλω ( γέλια). Πιστεύω πως παίζει ρόλο, αλλιώς σε κοιτάνε αν έχεις βγει στην τηλεόραση και αλλιώς αν είσαι ο b-boy που είσαι κρυμμένος σε μια γωνιά του Ασπροπύργου και δεν έχεις βγει πουθενά. Μας κοιτάζουν οι γυναίκες, μπορεί να κάνουν και την πρώτη κίνηση.
Μιχάλης: Εγώ θέλω να πω τα παράπονά μου (γέλια).Πρέπει να υπάρχει στήριξη και κατανόηση στους b-boys, είναι τόσες πολλές οι ώρες των προπονήσεων που πρέπει να αφοσιώνονται εκεί, δε μπορούν να σκέφτονται συνέχεια την σχέση τους.
Να υποθέσω πως δεν έχεις κατανόηση.
Μιχάλης: Εγώ είμαι ελεύθερος.Οι b-boys είναι σαν τους περιπλανόμενους καουμπόηδες, ξέρεις μοναχικοί.Οι γυναίκες σου αποσπάνε την προσοχή.
Παύλος: Εγώ ευτυχώς έχω (γέλια).
radioxalazi.gr
Από την Μελίντα Κορελίδου
Φωτογραφίες: Γιώργος Ποζίδης
DEAD PREZZ FACEBOOK PAGE https://www.facebook.com/groups/deadprezzcrew/
Πρόσφατα εκπροσωπήσατε τη χώρα μας στο Battle of the year στη Γαλλία κατακτώντας την 6η θέση. Είστε ευχαριστημένοι ;
Παύλος: Σαφώς και είμαστε ευχαριστημένοι.Καταρχήν να πούμε οτι ο διαγωνισμός Battle of the year International είναι το πιο εμπορικό event που γίνεται για b-boys. Σε κάθε χώρα γίνονται προκριματικοί και η καλύτερη ομάδα πάει στον τελικό, είναι 20 χώρες στο σύνολο.Λόγω της περσινής μας συμμετοχής,όπου είχαμε κατακτήσει την 7η θέση φέτος περιμένανε πράγματα από μας και εμείς με τη σειρά μας πήγαμε με θετική ψυχολογία και ανεβασμένο τον πήχη. 'Οπως μας αποκαλεί το παγκόσμιο κύκλωμα b-boying είμαστε μια ανερχόμενη δύναμη. Μάλιστα πριν βγουν τα αποτελέσματα ο b-boy Storm, κριτής και θρύλος στο χώρο, είχε αναφέρει οτι του έκανε εντύπωση το δικό μας show μαζί με των Ιαπώνων.
Τι πιστεύετε πως ήταν αυτό που εντυπωσίασε κοινό και κριτές ;
Παύλος: Οι θεατές και οι κριτές έξω θέλουν κάτι προτότυπο και φρέσκο. Βασικό ρόλο έπαιξε η ελληνική μουσική στο show μας. Το κομμάτι ''Οι στίχοι μας ποτέ δε σταματάνε'' των Αρτέμη/Ευθύμη από τον τελευταίο τους δίσκο ήταν η κατάλληλη επιλογή, μας ενέπνευσε γιατί είναι δυναμικό όπως εμάς. Επίσης φέτος για πρώτη φορά παρουσιάσαμε πιο πολλά σολάκια,δικά μας χαρακτηριστικά τρικ. Τέλος, τα μπλουζάκια μας, που έιναι δικό μας original θέμα και τα πλασάρουμε τα τελευταία 3 χρόνια. Όλα αυτά πιστεύω έπαιξαν ρόλο στο να πάρουμε την 6η θέση, αν και μπορούσαμε να πάρουμε και καλύτερη. Του χρόνου, πρώτα ο Θεός, ελπίζω να τα πάμε καλύτερα.
Έχω την εντύπωση οτι πρέπει να πάρεις προσωπικά και εγωιστικά το breakdance για να πετύχεις, ισχύει ;
Παύλος: Έχεις μεγάλο δίκαιο σε αυτό που λες, έτσι είναι. Αλλά για την επιτυχία της δικής μας ομάδας, παίζει ρόλο η σκληρή προπόνηση που κάνουμε καθημερινά,αντάξια των επαγγελματικών ομάδων του εξωτερικού. Αυτό θα μας πάει ακόμα πιο ψηλά, αν μας πάει, γιατί πλέον έχουμε πιο υψηλούς στόχους. Αντίθετα η αμοιβή μας δεν έχει καμία σχέση με του εξωτερικού, στο εξωτερικό οι b-boys ζούνε από αυτό το επάγγελμα.
Οικονομικά πως συντηρείτε η ομάδα ;
Παύλος: Πολλοί από εμάς παράλληλα δουλεύουν σε άλλες, άσχετες με το breakdance δουλειές, για να τα βγάζουν πέρα. Γι'αυτό και βλέποντας οτι στην Ελλάδα ο συγκεκριμένος τομέας δεν έχει μέλλον οι βλέψεις μας είναι στο εξωτερικό, μιας και έχουμε ανταπόκριση. Από κει και πέρα ας μην είμαστε αχάριστοι, μας έτυχαν και καλές δουλειές, όπως η περσινή Eurovision, εμφανίσεις σε κέντρο, συμμετοχές σε διάφορα videoclips και κάπως την παλεύουμε οικονομικά.
Το να είσαι επαγγελματίας αρκεί ώστε να πας εξωτερικό ή χρειάζεσαι και το μέσο ;
Παύλος: Θα σου πω κάτι το εξής, ευτυχώς έξω δεν συμβαίνει αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα. Στο breakdance δε μπορείς να προωθηθείς αν δεν το αξίζεις, φαίνεται ξεκάθαρα αν έχεις ταλέντο και αξία και ο κόσμος το βλέπει αυτό, πόσο μάλλον οι διοργανωτές.
Μετά από τόσες πρωτιές και διακρίσεις πώς αντιμετωπίζετε τις εδώ αντίπαλες ομάδες ;
Παύλος: Δε μειώνουμε καμία ομάδα, δεν υποτιμάμε κανέναν, αντιμετωπίζουμε την κάθε ομάδα όπως θα αντιμετωπίζαμε τις ομάδες του εξωτερικού. Από εκεί και πέρα ανταγωνισμοί υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν γιατί αυτό είναι κάτι που σε ανεβάζει κιόλας και σε τσιτώνει. Είναι το ζουμί της υπόθεσης.
Η αρνητική κριτική είναι κάτι που σας επιρρεάζει ;
Μιχάλης: Δεν είναι απαραίτητα κακό το να σε κρίνει κάποιος, σε κάποιους θα αρέσεις σε κάποιους άλλους πάλι όχι, έτσι πάει. Απλά το να μεταφέρει κάποιος την αρνητική του κριτική και στους άλλους δεν είναι ωραίο, ας την κρατήσει για τον εαυτό του.
Παύλος: Η αρνητική κριτική εδώ στην Ελλάδα στον δικό μας τομέα προέρχεται κυρίως από ζήλεια, απλά και ξεκάθαρα. Ακούμε τις αρνητικές κριτικές χωρίς πρόβλημα. Θα αντιδράσουμε σε ακραίες κριτικές που πλέον μας θίγουν προσωπικά. Έχουν τύχει και τέτοια περιστατικά, όμως επειδή ο στόχος μας είναι το εξωτερικό πλέον δεν ασχολούμαστε με όλα αυτά.
Μιας και αναφέρατε το εξωτερικό, ποιές χώρες θεωρείτε πρωτοπόρες στο χώρο σας ;
Παύλος: Στην Ευρώπη σαφέστατα και είναι η Γαλλία. Στην Ασία η Κορέα και η Ιαπωνία. Τα τελευταία χρόνια χώρες του πρώην ανατολικού μπλόκ ανέβηκαν πολύ, όπως η Ουκρανία. Καλά η Αμερική κλασικά πρώτη παγκόσμια, σχεδόν κάθε εβδομάδα έχουν διαγωνισμούς. Στη Γαλλία είδαμε κάτι που μας έκανε μεγάλη εντύπωση και θα ήθελα να το αναφέρω. Μια μέρα πριν το Battle είδαμε σε ένα χοροθέατρο θεατές ηλικίας μέχρι και 70 ετών που είχαν πάει να παρακολουθήσουν breakdance. Είναι άλλη κουλτούρα εκεί, άλλη νοοτροπία. Είναι τα αντίστοιχα τα δικά μας μπουζούκια αν το σκεφτείς καλύτερα. Αυτό προσπαθούμε να φέρουμε οι Dead Prezz στην Ελλάδα.
To breakdance στην Ελλάδα το έχουμε συνδιάσει με την λέξη ''κακά παιδιά''. Αυτό δεν είναι ενοχλητικό ;
Παύλος: Κλασική ερώτηση σε b-boy ( γελάει). Αυτό δείχνει το πόσο πίσω είμαστε σε σχέση με την Ευρώπη, άσχετα αν το παίζουμε Ευρωπαίοι. Στο ''Ελλάδα έχεις ταλέντο'' αυτό δείξαμε, ότι οι b-boy δεν είναι αλήτες. Αν υπάρχουν ακόμα τέτοια μυαλά τότε υπάρχει πρόβλημα.
Μιχάλης: Στην Ελλάδα υπάρχουν καλοί χορευτές αλλά λόγω της νοοτροπίας παραμένουν στα κυβικά της χώρας και δεν ανεβάζουν επίπεδο. Δεν έχεις εμπειρία αν δεν πας εξωτερικό.
Η συμμετοχή σας στο ''Ελλάδα έχεις ταλέντο'' λειτούργησε θετικά για την ομάδα ;
Παύλος: Αποφασίσαμε να πάμε στο show για να δείξουμε την αξία της ομάδας μας και το breakdance έτσι όπως πρέπει να είναι. Μας έμαθε ο κόσμος, ήταν καλή διαφήμιση. Δεν είχαμε να φοβηθούμε τίποτα, γιατί δουλέψαμε πολύ σκληρά, γι'αυτό και βγήκαμε οι αγαπημένοι της κριτικής επιτροπής. Περιμέναμε την πρωτιά η αλήθεια είναι αλλά δεν στενοχωρηθήκαμε. Καθίσαμε και βάλαμε κάτω τα θετικά και τα αρνητικά και είδαμε οτι τα θετικά ήταν περισσότερα. Οι επαφές μας με τον ΑΝΤ1 είναι ακόμα σε ισχύ, κλείσαμε αρκετές δουλειές παράλληλα και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Μέχρι και στον Ασπρόπυργο οι δημοτικές αρχές άρχισαν να μας βλέπουν με καλό μάτι πλέον και μας παραχώρησαν χώρο για τις προπονήσεις μας ( γέλια ).
Τι είναι αυτό που θέλετε να γνωρίζει ο κόσμος για τους Dead Prezz ;
Παύλος: Ωραία ερώτηση, μου αρέσει ( γέλια). Η ομάδα απαρτίζεται από 15 άτομα, τους b-boys Pablo,LuckyLook,Tribal x,Zerow,Emiliano,Smile,Terrorist,DM 9,B Twins,Non Stop,Flame,Rotwin,Pyroh και Revo. Υπάρχει ένα γενικό κλίμα γύρω από την ομάδα οτι είμαστε κακά παιδιά μέχρι οτι μπορεί να πίνουμε και κάτι μιας και είμαστε πάντα ανεβασμένοι πάνω στη σκηνή. Οι Dead Prezz δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια παρέα παιδιών που είναι πολύ προσγειωμένοι και το μυαλό τους είναι στην προπόνηση. Δεν είμαστε κομπλεξικοί ούτε περίεργοι, ούτε κακά παιδιά, είμαστε νορμάλ άτομα όπως όλοι.
Παύλο δε μπορώ να μην σε ρωτήσω για το τατουάζ που βλέπω στο χέρι σου.
Παύλος: Ναι δεν κρύβεται (γέλια). Πριν ένα χρόνο ξύπνησα μια μέρα και είπα βαρέθηκα, θέλω να κάνω μια αλλαγή, και έτσι πήγα και χτύπησα στο χέρι το λογότυπο των Dead Prezz. Είναι κάτι που με χαρακτηρίζει, κάτι που δε θα μετανιώσω ποτέ και όταν γεράσω θα το κοιτάζω και θα λέω οτι ήταν κάτι που στιγμάτισε τη ζωή μου και πως στα νιάτα μου είχα καταφέρει κάποια πράγματα. Τα τελευταία χρόνια αυτά που έχω ζήσει με την ομάδα πιστεύω δε θα τα ξαναζήσω ποτέ.
Άρα είσαι πού δεμένος με την ομάδα σου. Υπάρχουν στιγμές όπου πλακώνεστε μεταξύ σας ;
Παύλος: Θα σου απαντήσω με παράδειγμα. Το πρότυπό μου είναι ο Παναθηναικός στο μπάσκετ. Ως προπονητής της ομάδας παραδειγματίζομαι με την συγκεκριμένη ομάδα. Είμαστε 15 άτομα με διαφορετική προσωπικότητα και προσπαθώ να προσαρμόσω την ομάδα στα 15 άτομα. Αν αφεθεί η ομάδα στο έλεος και των 15 τότε θα γίνεI ένας χαμός χωρίς αποτέλεσμα για την ομάδα. Πιστεύω πως κάνω καλά τη δουλειά μου γι'αυτο και αποφασίστηκε να έχω εγώ αυτό τον ρόλο. Τσακωμοί υπάρχουν ειδικά πριν από διαγωνισμούς όπου είμαστε όλοι στρεσαρισμένοι, αλλά αυτό μας κάνει καλό, δε βλάπτει.
Ισχύει οτι το όνομα του crew το οφείλετε στον ράπερ TNS ;
Παύλος: Ναι.Με πας στο 2005 όπου 3 μέλη της αρχικής ομάδας συνεργαζόμασταν με τους Going Through στον Βοτανικό,σε ένα κομμάτι όπου βγαίναμε στην πίστα μαζί τους, ναι έχουμε δουλέψει και στα μπουζούκια ( γέλια). Τέλος της σεζόν ένα βράδυ ο TNS ξεχνάει στο καμαρίνι τους ένα μπλουζάκι όπου έγραφε Dead Prezz. Ακουστικά εμένα μου άρεσε, είναι ένα hip hop συγκρότημα στην Αμερική, λέγονται Dead Presidents, τους οποίους εμείς δεν τους ξέραμε. Τότε ήταν που διαλύθηκε η παλιά μας ομάδα και μετά από κάποιους μήνες εγώ και ο Ψηλός πήγαμε σε ένα διαγωνισμό και λέμε να φτιάξουμε μια ομάδα έτσι για πλάκα. Τυχαία ο Ψηλός φορούσε την συγκεκριμένη μπλούζα και είπαμε να ονομαστεί η ομάδα Dead Prezz. Φτάνουμε τελικό στο διαγωνισμό και λέω εγώ πως από τη στιγμή που για πλάκα πήγαμε τόσο ψηλά γιατί να μην το πάρουμε στα σοβαρά. Όταν μάθαμε οτι η ονομασία βγαίνει από τους Dead Presidents απλά αλλάξαμε την έννοια και το κάναμε Dead Presents,από εκεί που ήμασταν τελειωμένοι ξαναγίναμε μια καινούργια ομάδα, οι νεκροί παρουσιάζουν δηλαδή. Δημιουργηθήκαμε το 2007.
Αν ένα παιδί θέλει να ασχοληθεί με το breakdance τι πρέπει να κάνει και που πρέπει να απευθυνθεί ;
Μιχάλης: ώρα που έγινε πολύ γνωστό και στην Ελλάδα το αντικείμενο υπάρχουν πολλές σχολές χορού που βάζουν και breakdance μαθήματα. Οι παλιότεροι άρχισαν εντελώς στο δρόμο, και αυτό το συναντάς έντονα στον Ασπρόπυργο. Χορεύαμε στο δρόμο και μας βλέπανε πιτσιρίκια και θέλανε να χορέψουν σαν εμάς. Στις σχολές απλά παίρνεις τις βάσεις, όμως μόνος σου πρέπει να προπονείσαι, θέλει πολύ χρόνο και κόπο. Έχω δει 6χρονο παιδάκι να χορεύει όπως επίσης και άτομα σε μεγάλη ηλικία. Δεν υπάρχει κατάλληλη ηλικία για να ασχοληθείς με το χορό, απλά είναι καλό να ασχοληθείς από μικρός για εμπειρία ή αν θες να ασχοληθείς καθαρά επαγγελματικά. Στο παγκόσμιο υπάρχει μια γιαγιά η οποία βγαίνει και χορεύει κανονικά.
Παύλος: Ο χορός είναι υγεία, είναι αθλητισμός. Από το να κάθεται κάποιος σπίτι ή να πηγαίνει σε καφετέριες ή ακόμα χειρότερα να λιώνει στο facebook καλύτερα να προπονείται και να κάνει καλό στην υγεία του. Εγώ είχα την τύχει να ασχοληθώ από τα 15 μου, και σε δύσκολες συνθήκες. Η νέα γενιά τα βρίσκει όλα πιο εύκολα. Όμως θα συμβούλευα κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο χορό να το κανει σοβαρά, να μάθει σωστό breakdance,γιατί μπορεί να σε πάει πολύ ψηλά επαγγελματικά.
Τι είναι αυτό που εκφράζετε μέσω του breakdance ;
Μιχάλης: Το breakdance είναι τέχνη και αθλητισμός μαζί. Ως τέχνη εκφράζει τα συναισθήματα του καλλιτέχνη, δηλαδή εκφράζω λύπη, χαρά, την κάθε περίοδος της ζωής μου την βγάζω προς τα έξω. Επίσης ξεφεύγουμε λίγο, ξεχνάμε τα προβλήματά μας ξεσπώντας στην προπόνηση. Είναι μια φιλοσοφία για τον κάθε b-boy. Εγώ ας πούμε πιτσιρικάς είχα δει το ''Freestyler'' των Bomfunk Mc και είπα θέλω και εγώ να χορεύω έτσι τέλος. Σταμάτησα την πάλη για να κάνω το όνειρό μου πραγματικότητα, να γίνω b-boy.
Ποιά είναι τα επόμενα σχέδια των Dead Prezz ;
Παύλος: Είχαμε σκοπό να ανοίξουμε σχολή χορού αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης αναβάλετε,για φέτος τουλάχιστον. Η επόμενη εμφάνισή μας είναι στις 28 Ιανουαρίου όπου για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώνουμε προκριματικούς για ένα γαλλικό διαγωνισμό 2x2, με special guests τον Stereo Mike, 12ο Πίθηκο, τους Ladies and Gents,πρωταθλητρια ομάδα στο hip hop και άλλους πολλούς. Ευχαριστούμε το δήμαρχο Ασπροπύργου για τη στήριξη και ευχόμαστε όλα να πάνε καλά. Τον Σεπτέμβριο πάμε Ολλανδία για τον τελικό του IBE, και πρέπει να πάρουμε την πρωτιά φέτος.Επίσης συμμετοχή στο Βαλκανικό και στο παγκόσμιο.
Να ρωτήσω και κάτι πέρα από τη δουλειά. Το οτι είστε b-boys και μέλη των Dead Prezz παίζει ρόλο στις σχέσεις σας με τις γυναίκες ;
Παύλος: Θες να απαντήσεις Μιχάλη? Γιατί εγώ θέλω ( γέλια). Πιστεύω πως παίζει ρόλο, αλλιώς σε κοιτάνε αν έχεις βγει στην τηλεόραση και αλλιώς αν είσαι ο b-boy που είσαι κρυμμένος σε μια γωνιά του Ασπροπύργου και δεν έχεις βγει πουθενά. Μας κοιτάζουν οι γυναίκες, μπορεί να κάνουν και την πρώτη κίνηση.
Μιχάλης: Εγώ θέλω να πω τα παράπονά μου (γέλια).Πρέπει να υπάρχει στήριξη και κατανόηση στους b-boys, είναι τόσες πολλές οι ώρες των προπονήσεων που πρέπει να αφοσιώνονται εκεί, δε μπορούν να σκέφτονται συνέχεια την σχέση τους.
Να υποθέσω πως δεν έχεις κατανόηση.
Μιχάλης: Εγώ είμαι ελεύθερος.Οι b-boys είναι σαν τους περιπλανόμενους καουμπόηδες, ξέρεις μοναχικοί.Οι γυναίκες σου αποσπάνε την προσοχή.
Παύλος: Εγώ ευτυχώς έχω (γέλια).
radioxalazi.gr